Menu

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over onze opleidingen en andere belangrijke zaken. Klik op de opleiding of het onderwerp waar je meer over wilt weten om de informatie uit te klappen! 

Aanmelden en toelating

Hoe kan ik mij aanmelden voor een opleiding?
Aanmelden voor een opleiding kan online, via de website

Wanneer kan ik mij aanmelden voor aankomend schooljaar? 
Vanaf 1 oktober 2020 is het mogelijk om je aan te melden voor een opleiding voor het schooljaar 2021-2022. Officieel sluit de aanmelding op 1 april 2021

Hoe weet ik welke vooropleiding ik nodig heb voor een bepaalde opleiding? 
Op deze pagina vind je informatie over de toelatingseisen per opleidingsniveau. Kijk voor meer informatie ook op de opleidingspagina van de opleiding waar je je voor wil aanmelden. 

Zijn er vakkenpakketeisen voor bepaalde opleidingen? 
We hebben geen vakkenpakketeisen. Voor sommige opleidingen is het wel wenselijk dat je examen hebt gedaan in bijvoorbeeld biologie, aardrijkskunde of NaSk, omdat we daar in de opleiding dieper op ingaan. 

Zijn er opleidingen met een beperkt aantal plaatsen? 
Ja. Het kan voorkomen dat meer studenten zich aanmelden voor een opleiding dan dat er plaatsen zijn. Helicon werkt dan met een wachtlijst. Hierbij geldt: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, op volgorde van aanmelddatum.  Op deze pagina zie je het maximum aantal plaatsen per opleiding. 

Ik kan mijn school niet vinden bij vooropleidingen, maar dit is een verplicht veld. Hoe kan ik mijn vooropleiding invullen?
Bij vooropleidingen dien je jouw onderwijsinstelling in te vullen, ook wel jouw huidige school. Als je op het loepje achter het geel gearceerde invulveld klikt, heb je meer mogelijkheden om te zoeken (zoals naam, brincode of plaats). Na het invullen van de onderwijsinstelling, wordt de naam van de onderwijsinstelling en de plaats automatisch ingevuld. Vergeet de soort opleiding en de einddatum niet!

Ik heb mijn diploma nog niet behaald, maar bij start van de opleiding wel. Wat kan ik invullen bij de vraag of ik mijn diploma heb behaald?
Je hebt op dit moment nog niet jouw diploma behaald en de einddatum van de opleiding ligt dus nog in de toekomst. Je dient dus bij diploma behaald ‘nee’ te selecteren.

Ik weet mijn precieze einddatum niet, wat dien ik in te vullen?
Het is logisch dat je nog niet precies weet wanneer je jouw diploma in ontvangst mag nemen. Je kunt de einddatum 31-07-2021 gebruiken.

Ik woon nu nog in het buitenland en heb geen Nederlands BSN-nummer, wat kan ik dan invullen?
Indien je nog niet in Nederland woont en nog geen BSN-nummer hebt, kun je tijdelijk een BSN-nummer aanvragen via de website www.testnummers.nl. Zodra je jouw BSN-nummer alsnog ontvangt, kun je die aan ons doorgeven door een kopie van jouw nieuwe identiteitsbewijs te sturen naar administratie@helicon.nl.

Ik heb na het aanmelden nog geen bevestigingsmail ontvangen, is mijn aanmelding wel binnen gekomen?
Nadat je jouw aanmelding hebt voltooid, ontvang je een bevestigingsmail. De bevestigingsmail kan ook in jouw spambox terecht komen. Heb je ook geen e-mail in jouw spambox ontvangen, stuur dan een e-mail naar administratie@helicon.nl en we kijken het graag voor je na.

Tips voordat je start met aanmelden

 • In het aanmeldsysteem vragen we om je burgerservicenummer (BSN). Pak je legitimatiebewijs er dus alvast bij.
 • Als een invulveld geel gekleurd is, dan is dat veld verplicht. Je kunt alleen verder als je deze velden invult. 
 • Bij het aanmelden vragen we om jouw contactgegevens én die van jouw ouder(s)/verzorger(s). Ben je 18 jaar of ouder, dan ben je niet verplicht om de contactgegevens van jouw ouder(s)/verzorger(s) in te vullen.
 • Let op bij je aanmelding dat een aantal opleidingen zowel als BOL- als BBL-opleiding aangeboden worden. Bij een BOL-opleiding volg je les en loop je stage. Bij een BBL-opleiding volg je 1 dag in de week les en werk je. Kijk op helicon.nl voor meer informatie over het verschil per opleiding.
 • De startdatum voor volgend schooljaar is 1 augustus 2021. De werkelijke start van het schooljaar is later.

Allround coördinator instructeur buitensport

Algemeen

Wat is het verschil tussen de opleidingen Allround coördinator instructeur buitensport en Outdoor en recreatie ?
In beide opleidingen staan de natuur, mens en bewegen centraal. Bij Allround coördinator instructeur buitensport ligt de focus op het sporten in de natuur en groepen mensen begeleiden. Daarnaast onderhoud je ook het terrein dat je gebruikt voor spel, sport en recreatie. Bij Outdoor en recreatie ligt de nadruk op leren over de natuur en hoe je deze inricht en beheert zodat mensen er actief gebruik van kunnen maken. Daarnaast leer je groepen begeleiden.

Met hoeveel studenten zit je in je in een klas?
In een klas zitten ongeveer 15 studenten.

Krijg je een mentor?
Ja, elke klas krijgt een mentor. Een mentor begeleidt je tijdens je schooljaar en is het eerste aanspreekpunt voor jou als student en je ouders en/of verzorgers.

Heb ik speciale kleding voor de praktijklessen nodig?
Ja, voor praktijklessen gebruiken wij speciale kleding. Een Helicon sportshirt is verplicht om aan te schaffen en te gebruiken tijdens praktijklessen. Dit om ook als groep eenheid uit te stralen bij een extern bedrijf. Helicon biedt ook de gelegenheid om truien, jassen en extra shirts van Helicon aan te schaffen op eigen kosten. Voor bepaalde praktijklessen wordt er verwacht dat je een werkbroek draagt met werkschoenen. Deze kan je zelf of ook via Helicon aanschaffen. Tot slot raden wij als school diverse kleding en materialen aan zoals een fietsbroek bij mountainbiken, maar dit is niet verplicht. 

Zijn er veel extra kosten bij de opleiding?
Naast sportkleding zijn er geen extra kosten aan de opleiding verbonden. Wel zijn er extra kosten voor de diverse excursies en studiereizen, zoals de wintersportweek.

Moet ik veel boeken aanschaffen?
Veel lesstof is digitaal aanwezig. Je moet ongeveer drie boeken aanschaffen en voor de AVO-vakken (Nederlands, Engels, rekenen) licenties voor digitale programma's.

Met welke vooropleiding word ik toegelaten?
Met de volgende vooropleidingen word je toegelaten bij de opleiding Allround coördinator instructeur buitensport:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg; 
 • Diploma vmbo theoretische leerweg; 
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2);
 • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3);
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4. 

We hebben geen vakkenpakketeisen voor Allround coördinator instructeur buitensport.

Heeft het melden van mijn ADHD (of autisme, dyslectie, depressie etc) invloed op mijn toelating tot de opleiding?

Nee. Het is juist heel erg belangrijk dat je dit meldt. Wij kunnen dan op school direct starten met de gewenste zorg begeleiding. Het niet melden hiervan geeft vaker een moeizame start met je opleiding.

Inhoud opleiding

Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding duurt 3 jaar. Je leert buitensportactiviteiten te organiseren en te begeleiden voor het hele seizoen. In het opleidingsprogramma staan de thema’s ‘mens’, ‘natuur’ en ‘bewegen’ centraal. Deze thema’s komen zowel terug in theorie als in de praktijk en zijn zo opgebouwd dat we altijd kunnen inspelen op de actualiteit.

In onze opleiding maak je kennis met de belangrijkste typen outdoorbedrijven en activiteiten, en je gaat vooral heel veel van die activiteiten uitvoeren. Het eerste jaar leer jij direct de 6 meest beoefende buitensporten die door de landelijke vereniging Vebon worden voorgeschreven: Mountainbiken, toprope klimmen, kano/kayak, hoogteparcours, oriëntatietochten en boogschieten.

Je leert dus vooral in en vanuit de praktijk. Op school ondersteunen we je bij die ontwikkeling en geven we je de benodigde bagage mee. Tijdens je stages kun je uiteraard bij bedrijven uit deze sector terecht om nóg meer praktijkervaring op te doen. Dat kan in zowel binnen- als buitenland. In de buitensport verleg je dus letterlijk je grenzen! Door keuzedelen kun je jezelf specialiseren.

In de opleiding leer je niet alleen buitensportactiviteiten uit te voeren en te begeleiden, maar je leert ook dat deze een middel zijn om iets te bereiken met een groep mensen. Je gaat groepen begeleiden. Doelgericht en mensgericht werken is daarbij dus heel belangrijk. In onze opleiding is jouw groei als instructeur dan ook een belangrijke rode draad. 

We bouwen de opleiding als volgt op in 3 leerjaren:

 • Leerjaar 1: Oriënteren en kennismaken met outdoor
 • Leerjaar 2: Leren organiseren en begeleiden van outdooractiviteiten
 • Leerjaar 3: Professionaliseren en specialiseren

De inhoud van het vak leren we je aan de hand van Integrale beroepssituaties (IBS). In elke onderwijsperiode staat een IBS centraal. Elke IBS en onderwijsperiode bekijken we vanuit een allround-bril. Dat wil zeggen dat elke onderwijsperiode altijd de volgende vier elementen bevat:

 • specifiek gericht op outdoor
 • specifiek gericht op natuur
 • specifiek op werken met mensen/groepen
 • specifiek op jouw groei als instructeur (het DNA)

Welke vakken krijg ik bij de opleiding Allround coördinator instructeur buitensport?
In de opleiding staan een aantal thema’s centraal:

 • Buitensporten: mountainbike, kano, klimmen, bivak, survival, natuurtochten, outdoor cooking
 • Groepsdynamica, coaching
 • Methodiek, didactiek, organiseren
 • Materialenkennis en veiligheid
 • Plantenkennis, aanleg terreinen, onderhoud groen-voorzieningen
 • Inrichting recreatieterreinen

Krijg ik nog andere vakken dan ‘buitensport vakken’?
In je opleiding volg je naast de beroepsgerichte IBS-en ook nog:

 • LOBB: persoonsvorming en burgerschapsontwikkeling
 • Keuzedelen: vakken die je zelf mag kiezen om je opleiding te verrijken; denk hierbij bijvoorbeeld aan het keuzedeel Instructeur overige sporten of Instructeur skiën.
 • AVO: Nederlands, Engels en rekenen
 • BPV: beroepspraktijkvorming / stage lopen

Hoeveel praktijk komt er in de opleiding aan bod?
Het aantal praktijk wisselt per periode, maar in iedere periode komt voldoende praktijk aan bod. Veel van de praktijklessen worden bij bedrijven gegeven zodat studenten direct leren uit de praktijk. Gemiddeld heb je iedere week 1 tot 2 praktijkdagen. Dit kan dus deels op school of bij een ander bedrijf zijn.

Welke sporten komen aan bod?
Buitensporten zoals: mountainbiken, kanoën, klimmen, bivak, survival, natuurtochten, outdoor cooking, touwbanen komen aan bod. Verder gaan we ook aandacht besteden aan teambuildingsactiviteiten. Daarnaast heb je met een keuzedeel ook de mogelijkheid om je te gaan verdiepen in een buitensport naar keuze.

Is het erg dat ik nu nog niet veel ervaring heb met buitensporten?
Nee, het is geen probleem. Je leert alle sporten vanaf de basics, zodat je het straks ook goed uit kunt leggen aan de groepen die je gaat begeleiden.
Daarnaast zijn er keuzedelen waarin jij je kunt specialiseren in een sport (die je misschien nu al beoefent). Denk bijvoorbeeld aan skiën, snowboarden of kitesurfen.

Hoe zien de lessen er nu uit met een deel online en een deel fysiek? 
We plannen voor elke klas een aantal dagen waar fysiek les wordt gegeven op school en een aantal dagen waar online les wordt gegeven. De praktijklessen worden fysiek aangeboden. Op school dragen we een mondkapje. Doordat onze klassen relatief klein zijn kunnen wij veel lessen nog steeds fysiek aanbieden.

Hoe rond ik mijn opleiding af?
Elke IBS sluit je af met 3 toetsen (theorietoets, je project en een praktijktoets). Als je al het verplichte onderwijs met een voldoende hebt afgerond, mag je de landelijke examens doen, te weten:

 • Beroepsproeve: Organiseren van buitensportactiviteit
 • Kennisexamen
 • Werkprocesexamen: Verrichten van onderhoud- en beheerwerkzaamheden

Stage

Hoeveel stage loop ik?
Ieder jaar loop je stage. In leerjaar 1 ga je in de tweede helft van het schooljaar op stage. Dit doe je dan voor 20 weken lang steeds twee dagen in de week. In leerjaar 2 loop je fulltime stage voor 10 weken aan het einde van het schooljaar. Leerjaar 3 begin je met een fulltime stage van 10 weken en sluit je af met een afstudeerstage waar je ook je examenopdrachten gaat uitvoeren

Wat doe ik tijdens stage?
Je loopt mee in de praktijk en je voert samen met een instructeur in de buitensport alle handelingen uit die voorbij komen. Verder ga je aan de slag om zelf activiteiten te begeleiden en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren op het terrein. Daarnaast werk je aan stageopdrachten die je mee krijgt vanuit school.

Waar mag ik stage lopen?
Ieder jaar heb je zelf de mogelijkheid om een stagebedrijf te kiezen. Dit zal ieder jaar een buitensportbedrijf zijn waarbij het mogelijk is om alle opdrachten uit te voeren.

Moet ik deze stageplek zelf zoeken?
Ja, je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van een stage. Via de website: www.stagemarkt.nl kun je via het juiste crebo van de opleiding een geschikt stagebedrijf zoeken. We denken wel mee met je, en ondersteunen waar mogelijk. Zelf onderneem je actie op bellen, mailen, langsgaan en het regelen van de praktijkovereenkomst.

Mag ik ook in het buitenland stage lopen?
Jazeker, dit juichen we alleen maar toe. Uiteraard zijn we nu nog afhankelijk van de situatie rondom corona en mag een student alleen maar in het buitenland stage lopen als het land als ‘groen’ erkend is.

Mag ik twee (of meer) keer op eenzelfde bedrijf stage lopen?
Nee. Elke stageperiode vul je in op een ander stagebedrijf. Op deze manier krijg je een zo’n een goed mogelijk beeld van het werkveld.

Werk- en doorstroommogelijkheden

Waar kan ik na deze opleiding doorstuderen?
Met deze niveau 4-opleiding kun je ook doorstromen naar een hbo-opleiding, in de richting sport- en bewegingseducatie, sportkunde of recreatie en evenementen bijvoorbeeld.

Je kan ook doorstromen naar vele andere hbo-opleidingen.

Waar kan ik na deze opleiding gaan werken?
Met deze opleiding kun je aan de slag als (hoofd)instructeur, recreatieleider, survivalgids of coördinator bij buitensportbedrijven, groepsaccommodaties of attractieparken. Ook kun je terecht bij campings, watersportbedrijven, evenementenorganisaties of als beheerder van een recreatieterrein. 

Is er genoeg werkgelegenheid na mijn opleiding?
We zien dat vrijwel al onze studenten hun plek vinden in de praktijk. Het is wel belangrijk dat je je differentieert van je medestudenten en aan je netwerk bouwt, zodat je goed zichtbaar bent als je een baan zoekt. Stage lopen is hierbij een cruciaal onderdeel. Als je jezelf van je beste kant laat zien bij een stage, is de kans groot dat je er mag blijven werken als bijbaan of zelfs als volledig baan na je opleiding.

AVO-vakken (Nederlands, rekenen en Engels)

Bij ons op school krijg je naast je opleidingsspecifieke vakken ook een ondersteunende vakken, namelijk Nederlands, Engels en rekenen. 

Nederlands  

Wordt er ook Nederlands aangeboden bij Helicon?
Ja, op niveau  2, 3 en 4 krijgen alle klassen 2 jaar Nederlands. Alleen bij de opleiding Paraveterinair krijg je in leerjaar 1, 2 én 3 Nederlands. Elke periode sluit je af met een toets. Je hebt elke periode recht op 1 herkansing.

Moet je examen doen voor Nederlands?
Ja. In het tweede jaar van de opleiding, behalve bij paraveterinair, doe je examen Nederlands. Dit examen bestaat uit 5 onderdelen; lezen, luisteren, schrijven, spreken en gesprek voeren. Hier komt een gemiddelde uit. Bij niveau 2 en 3 moet je gemiddelde een 5 of hoger zijn. Bij niveau 4 moet het gemiddelde een 6 of hoger zijn, als je voor Engels een 5 hebt. Als je voor Nederlands een 5 hebt, dan moet je voor Engels een 6 of hoger hebben.

Wat is het uitstroomniveau voor Nederlands voor de niveau 2, 3 en 4 opleidingen?
Standaard is het niveau 2F voor niveau 2 en 4. Voor niveau 4 is het 3F. Als de student een hoger niveau toont, dan kan de student een hoger examen aanvragen.

Met welke methode werken we bij Nederlands?
We werken met de online methode Nu Nederlands.

Kan een student met een havo-diploma of een eerdere mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4 een vrijstelling aanvragen voor Nederlands?
Een student met deze achtergrond kan een verzoek tot vrijstelling van de examens indienen bij de examencommissie.

Ik heb dyslexie, kan ik hulp krijgen?
Je kan gebruik maken van Claroread, een programma dat zorgt dat alle stof vanaf de laptop voorgelezen wordt. De methode Nu Nederlands zorgt ook dat je teksten kan vergroten, voor kan laten lezen en met geel kan markeren. Daarnaast heb je met een dyslexieverklaring recht op tijdverlenging bij toetsen en examen.

Rekenen

Wordt er ook rekenen aangeboden bij Helicon?
Ja, op niveau 2, 3 en 4 krijgen alle klassen 2 jaar rekenen aangeboden. Alleen voor de opleiding Paraveterinair worden ook in het 3e leerjaar nog lessen ingepland.

Moet je examen doen voor rekenen? 
Ja, in principe doe je in het tweede leerjaar examen voor rekenen (Paraveterinair in het 3e leerjaar). Ben je goed in rekenen en kun je eerder laten zien dat je op het niveau van het examen zit? Dan mag je mogelijk al eerder je examen maken.

Wat is het uitstroomniveau voor rekenen? 
Stroom je in het tweede leerjaar in, dan geldt voor niveau 2 en 3 dat je examen doet op niveau 2F. Start je in het eerste leerjaar, dan val je onder de nieuwe regeling met nieuwe eisen per niveau. Deze zijn nog niet helemaal vastgesteld. Je stroomt uit op niveau 2, 3 of 4. We streven ernaar om in de toekomst ook uitstroom op een hoger niveau mogelijk te maken. 

Met welke methode werken we bij rekenen? 
Omdat rekenen op dit moment helemaal opnieuw opgezet wordt, is nog niet duidelijk welke methode gebruikt gaat worden. Simpelweg omdat ook de makers van de methodes hard bezig zijn om zich aan te passen aan de nieuwe rekeneisen. Stroom je in in het tweede leerjaar, dan werk je met Startrekenen Online.

Kun je een vrijstelling krijgen voor rekenen? 
Door veranderingen in de wet die eraan zitten te komen, is het nog niet mogelijk om hier een antwoord op te geven. De wettelijke regelingen moeten nog gemaakt worden. Wel streven we ernaar om maatwerk te bieden. Zit je al op niveau, dan kun je mogelijk eerder een examen maken.

Telt rekenen mee voor het diploma? 
Ook hier is nog geen duidelijk antwoord te geven. Volgens de planning gaat rekenen voor de nieuwe instroom in leerjaar 1 van 2021-2022 meetellen voor het diploma. Het cijfer dat gehaald moet worden is nog niet bekend. 

Ik heb dyscalculie, waar heb ik dan recht op? 
Dyscalculie geeft recht op een paar hulpmiddelen bij het rekenexamen. Welke dat zijn, zal nog vastgesteld worden in de wettelijke regelingen.

Ik heb moeite met rekenen, kan ik hulp krijgen? 
Onze docenten proberen zo goed mogelijk aan te sluiten bij het individuele niveau en de kennis van elke student. In veel gevallen kunnen zij de hulp bieden die nodig is. Wanneer je hier niet genoeg aan hebt, kun je je aanmelden voor bijles in het begeleidingscentrum van onze school.

Engels

Wordt er ook Engels aangeboden bij Helicon?
Ja, voor niveau 4 krijgen alle klassen 2 jaar Engels, daarna een examentraining van 10 weken in leerjaar 3. De klassen van niveau 3 krijgen niet allemaal Engels, dat verschilt per opleiding.

Wat is het uitstroomniveau voor Engels op niveau 4?
Standaard is het niveau A2 voor schrijven/spreken en B1 voor luisteren/lezen. Als de student een hoger niveau toont, kan de student een hoger examen aanvragen.

Kan een student met havo-diploma of mbo-diploma op niveau 4 vrijstelling aanvragen voor Engels?
Een student met deze achtergrond kan een verzoek tot vrijstelling van de examens indienen bij de examencommissie.

Dierverzorging

Voorlichtingsfilmpje Dierverzorging


Veelgestelde vragen

Met hoeveel studenten zit je in je in een klas?
In een klas zitten ongeveer 20 studenten.

Krijg je een coach (mentor)? 
Ja, elke klas krijgt 1 of 2 coach(es). Zij zullen je begeleiden tijdens je schooljaar en het eerste aanspreekpunt zijn voor jou als student en je ouders en/of verzorgers.

Heeft het melden van mijn ADHD (of autisme, dyslectie, depressie etc.) invloed op mijn toelating tot de opleiding?
Nee. Het is juist heel erg belangrijk dat je dit meldt. Wij kunnen dan op school direct starten met de gewenste zorg begeleiding. Het niet melden hiervan geeft vaker een moeizame start met je opleiding.

Is het erg dat ik geen biologie in mijn vakkenpakket heb gehad?
Nee, het is geen probleem. We merken wel dat sommige studenten makkelijker bepaalde theorie opnemen omdat ze dit tijdens biologie gehad hebben.

Hoe ziet het jaarrooster eruit binnen de opleiding?
Je opleiding bestaat uit twee leerjaren. Elke leerjaar is opgebouwd uit ongeveer 40 schoolweken, daarvan loop je ongeveer 10 weken per leerjaar stage. Elke periode (10 weken) krijg je een nieuw lesrooster.

Hoeveel lesuren krijg je per week en tot hoe laat duurt een schooldag?Gemiddeld krijg je zo’n 25 klokuren les per week. Dit zijn vakgerichte lessen, ondersteunende vakken als Nederlands, rekenen en coachlesuren. Lesuren kunnen worden gepland vanaf 8:30 uur t/m 17:30 uur. Meestal eindigt een lesdag om 15:30 of 16:30 uur, en er zijn altijd wel dagen tussen dat je vroeger klaar bent, of iets later begint.

Wat is een IBS?
IBS staat voor ‘Integrale Beroepssituatie’. Het is de vorm waarin wij onze lesstof in meer samenhang aanbieden. Bijvoorbeeld IBS de Boerderij, of IBS Dierenpark. We hebben dus geen beroepsgerichte vakken. Elke IBS bestaat gemiddeld uit 10 lesweken. Aan elke IBS zitten doelen gekoppeld die je moet bereiken. Aan het einde van een laat je zien dat je de leerdoelen hebt behaald. Dit gebeurt in drie onderdelen: Kennistoets, Praktijk en Product.

Hoeveel praktijk komt er in de opleiding aan bod? 
Je gaat in het eerste leerjaar kennismaken met de praktijk. Denk aan boerderijdieren en dieren in recreatieparken. De praktijkuren zijn gemiddeld 3 uur per week. Praktijk vindt plaats in onze praktijklokalen en op bedrijven. Tevens ga in elk leerjaar minimaal 10 weken stage lopen, waarbij je praktijkervaring op doet.

Wat voor dieren zijn er allemaal op het Helicon aanwezig?

 • Zoogdieren zoals konijnen, cavia’s, chinchilla’s, hamsters, gerbils, degoe’s, muizen en ratten.
 • Herpeten (reptielen en amfibieën) als een baardagaam, rode rattenslang, reuzepad en nog veel meer.
 • Meerdere aquaria met verschillende soorten tropische vissen. 

Hoe zien de lessen er nu uit met een deel online en een deel fysiek?
We plannen voor elke klas een aantal dagen waar fysiek les wordt gegeven op school en een aantal dagen waar online les wordt gegeven. In deze online lessen zit een afwisseling tussen zelfstandig werken aan opdrachten, voorbereiden op de fysieke lessen op school en gesprekken met je coach. De info willen we in korte, vooraf opgenomen filmpjes delen, of in een fysieke les op school. De praktijklessen worden fysiek aangeboden. Op school dragen we een mondkapje.

Werk ik veel individueel of is er veel samenwerking?
Het is een mix van beiden. In het mbo moet elke student uiteindelijk individueel examen doen. Maar samenwerken is een belangrijke competentie in de beroepspraktijk, dus wij stimuleren en beoordelen in de opleiding ook het groepswerk.

Heb ik speciale kleding voor de praktijklessen nodig? 
Ja, vanuit school krijg je 1 Helicon-polo, deze ben je verplicht te dragen gedurende de praktijklessen. School biedt ook de gelegenheid om werkkleding aan te schaffen op eigen kosten. Voor de boerderij praktijklessen wordt er verwacht dat je een werkbroek of overall draagt, met werkschoenen. 

Hoe moeten studenten een stage vinden, zeker in deze lastige corona-tijd?
De diersector is altijd al een sector geweest waarin de kans op werk redelijk laag is. Dat betekent dat studenten hun best moesten doen om een stage te vinden. Studenten kunnen via www.stagemarkt.nl bedrijven zoeken die erkend zijn voor onze opleiding. Als zij op tijd beginnen met zoeken, lukt het eigenlijk altijd om een stage te vinden.

Mag ik ook in het buitenland stage lopen?
Nee, dit is helaas niet mogelijk voor een niveau 2 student.

Mag ik twee (of meer) keer op eenzelfde bedrijf stage lopen?
Het zou mogen, maar liever niet. Ons advies is om elke stageperiode in te vullen op een ander stage bedrijf. Op deze manier krijg je een zo’n een goed mogelijk beeld van het werkveld.

Regelen jullie de stage (BPV) of moeten we dat zelf regelen?
De student is zelf verantwoordelijk voor het regelen van een BPV. Wij denken mee met de studenten en we ondersteunen waar het mogelijk is. Maar de student onderneemt de actie op bellen, mailen of langsgaan.

Dier en gedrag

Voorlichtingsfilmpje Dier en gedrag


Veelgestelde vragen

Met hoeveel studenten zit je in je in een klas?
In een klas zitten zo’n 25 á 30 studenten

Krijg je een coach (mentor)?
Ja, elke klas krijgt 1 coach. Zij zullen je begeleiden tijdens je schooljaar en het eerste aanspreekpunt zijn voor jou als student en je ouders en/of verzorgers.

Heeft het melden van mijn ADHD (of autisme, dyslectie, depressie etc) invloed op mijn toelating tot de opleiding? 
Nee. Het is juist heel erg belangrijk dat je dit meldt. Wij kunnen dan op school direct starten met de gewenste zorg en/of begeleiding. Het niet melden hiervan geeft vaker een moeizame start met je opleiding.

Is het erg dat ik geen biologie in mijn vakkenpakket heb gehad?
Nee, het is geen probleem. We merken wel dat sommige studenten makkelijker bepaalde theorie opnemen omdat ze dit tijdens biologie gehad hebben.

Hoe ziet het jaarrooster eruit binnen de opleiding?
De opleiding bestaat uit drie leerjaren. Elke leerjaar is opgebouwd uit ongeveer 40 schoolweken, daarvan loop je 10 weken per leerjaar achter elkaar stage. Elke 10 weken krijg je een nieuw lesrooster. 

Hoeveel lesuren krijg je per week en tot hoe laat duurt een schooldag?
Gemiddeld krijg je zo’n 25 klokuren les per week. Dit zijn vakgerichte lessen, ondersteunende vakken als Nederlands, Engels en rekenen en coachlesuren. Lesuren kunnen worden gepland vanaf 8:30 uur t/m 17:30 uur. Meestal eindigt een lesdag om 15:30 of 16:30 uur, en er zijn altijd wel dagen tussen dat je vroeger klaar bent, of iets later begint.

Wat is een IBS?
IBS staat voor ‘Integrale Beroepssituatie’. Het is de vorm waarin wij onze lesstof in meer samenhang aanbieden. Bijvoorbeeld IBS de Boerderij, of IBS Dierenpark. We hebben dus geen beroepsgerichte vakken. Elke IBS bestaat gemiddeld uit 10 lesweken. Aan elke IBS zitten doelen gekoppeld die je moet bereiken. Aan het einde van een laat je zien dat je de leerdoelen hebt behaald. Dit gebeurt in drie onderdelen: Kennistoets, Praktijk en Product.

Hoeveel praktijk komt er tijdens de opleiding aan bod? 
Je gaat in het eerste leerjaar kennis maken met de praktijk. Denk aan boerderijdieren en dieren in recreatieparken. De praktijkuren zijn gemiddeld 3 uur per week. Praktijk vindt plaats in onze praktijklokalen en op bedrijven. Ook ga je in elk leerjaar minimaal 10 weken stage lopen, waarbij je praktijkervaring op doet.

Wat voor dieren zijn er allemaal op het Helicon aanwezig? 

 • Zoogdieren zoals konijnen, cavia’s, chinchilla’s, hamsters, gerbils, degoe’s, muizen en ratten.
 • Herpeten (reptielen en amfibieën) als een baardagaam, rode rattenslang, reuzepad en nog veel meer.
 • Meerdere aquaria met verschillende soorten tropische vissen.

Hoe zien de lessen er nu uit met een deel online en een deel fysiek? 
We plannen voor elke klas een aantal dagen waar fysiek les wordt gegeven op school en een aantal dagen waar online les wordt gegeven. In deze online lessen zit een afwisseling tussen zelfstandig werken aan opdrachten, voorbereiden op de fysieke lessen op school en gesprekken met je coach. De info willen we in korte, vooraf opgenomen filmpjes delen, of in een fysieke les op school. De praktijklessen worden fysiek aangeboden. Op school dragen we een mondkapje.

Werk ik veel individueel of is er veel samenwerking?
Het is een mix van beiden. In het mbo moet elke student uiteindelijk individueel examen doen. Maar samenwerken is een belangrijke competentie in de beroepspraktijk, dus wij stimuleren en beoordelen in de opleiding ook het groepswerk.

Heb ik speciale kleding voor de praktijklessen nodig?
Ja, vanuit school krijg je 1 Helicon-polo, deze ben je verplicht te dragen gedurende de praktijklessen. School biedt ook de gelegenheid om werkkleding aan te schaffen op eigen kosten. Voor de praktijklessen op de boerderij wordt verwacht dat je een werkbroek of overall draagt, met werkschoenen. 

Hoeveel keuzedelen mag ik kiezen?
In je opleiding zitten 3 keuzedelen die je moet volgen. Wij bieden een aantal keuzedelen aan, waaruit je kunt kiezen. 2 Keuzedelen zijn diergericht. 1 Keuzedeel is gericht op algemene vakken / vaardigheden. Wij noemen dit generieke keuzedelen. Je start in leerjaar 2 met je eerste keuzedeel en in leerjaar 3 volg je de overige 2 keuzedelen.

Wordt er ook Engels aangeboden bij Helicon?
Ja, voor niveau 3 wordt Engels aangeboden, maar dat is een keuze. Het is niet verplicht (een voldoende te halen) voor het behalen van je diploma. Tegen betaling kun je in leerjaar 3 examentraining volgen en vervolgens examen doen. Je mag hierbij ook zelf aangeven op welk niveau je training en examen wilt doen.  

Hoe moeten studenten een stage vinden, zeker in deze lastige corona-tijd?
De diersector is altijd al een sector geweest waarin de kans op werk redelijk laag is. Dat betekent dat studenten hun best moesten doen om een stage te vinden. Studenten kunnen via www.stagemarkt.nl bedrijven zoeken die erkend zijn voor onze opleiding. Als zij op tijd beginnen met zoeken, lukt het eigenlijk altijd om een stage te vinden.

Mag ik ook in het buitenland stage lopen? 
Jazeker, dit juichen we alleen maar toe. Uiteraard zijn we nu nog afhankelijk van de situatie rondom corona en mag een student alleen maar in het buitenland stage lopen als het land als ‘groen’ erkend is.

Mag ik twee keer (of vaker) op eenzelfde bedrijf stage lopen?
Het zou mogen, maar liever niet. Ons advies is om elke stageperiode in te vullen op een ander stage bedrijf. Op deze manier krijg je een zo’n een goed mogelijk beeld van het werkveld.

Regelen jullie de stage (BPV) of moeten we dat zelf regelen?
De student is zelf verantwoordelijk voor het regelen van een stage. Wij denken mee met de studenten en we ondersteunen waar het mogelijk is. Maar de student onderneemt de actie op bellen, mailen of langsgaan.

Dier en ondernemen

Voorlichtingsfilmpje Dier en ondernemen


Veelgestelde vragen

Hoe ziet het stage rooster eruit binnen de opleiding?
Je opleiding bestaat uit drie leerjaren. Elke leerjaar is opgebouwd uit ongeveer 40 schoolweken, daarvan loop je 10 weken per leerjaar achter elkaar stage.

Mag ik ook in het buitenland stage lopen?
Jazeker, dit juichen we alleen maar toe. Uiteraard zjin we nu nog afhankelijk van de situatie rondom corona en mag een student alleen maar in het buitenland stage lopen als het land als ‘groen’ erkend is.

Mag ik twee (of meer) keer op eenzelfde bedrijf stage lopen?
Nee. Elke stageperiode vul je in op een ander stagebedrijf. Op deze manier krijg je een zo’n een goed mogelijk beeld van het werkveld.

Heeft het melden van mijn ADHD (of autisme, dyslectie, depressie etc) invloed op mijn toelating tot de opleiding?
Nee. Het is juist heel erg belangrijk dat je dit meldt. Wij kunnen dan op school direct starten met de gewenste zorg begeleiding. Het niet melden hiervan geeft vaker een moeizame start met je opleiding.

Kan ik een Besluit houder van dieren (BHvD) behalen in mijn opleiding?
Ja, dat kan! In je opleiding ga je altijd minimaal één BHvD doen. Deze is namelijk nodig voor je diplomering. Je kunt in je opleiding kiezen voor BHvD Overige zoogdieren of Hond/Kat (onder voorbehoud). Daarnaast kan je tegen betaling in je keuzedelen kiezen voor de overige besluithouders, namelijk vissen, herpeten en vogels.

Hoeveel keuzedelen mag ik kiezen?
In je opleiding zitten 3 keuzedelen die je moet volgen. Je kan uit een voorgeselecteerd palet een keuze maken voor deze 3 keuzedelen. 2 van de keuzedelen zijn diergericht. 1 keuzedeel is gericht op algemene vakken /vaardigheden. Wij noemen dit generieke keuzedelen.  Je start in leerjaar 2 met je eerste keuzedeel en in leerjaar 3 volg je de overige 2 keuzedelen.

Hoeveel praktijk komt er in de opleiding aan bod?
Je gaat in het eerste leerjaar kennismaken met de praktijk middels verschillende praktijklessen. Denkend aan praktijklessen extern waarbij boerderijdieren en dieren in recreatieparken aan bod komen en praktijklessen intern waarbij je lessen krijgt die in de praktijklokalen op school worden gegeven. Tevens ga je in elk leerjaar minimaal 10 weken stage lopen, waarbij je praktijkervaring op doet en vervolgens de proeve van bekwaamheid aflegt eind leerjaar 3.

Wat is de verdeling tussen de onderwerpen dier en ondernemen in de opleiding?
De verdeling is ongeveer 50/50. In het eerste leerjaar krijg je veel les over verschillende diersoorten. We noemen het eerste leerjaar ook wel een basisjaar. Dit leerjaar bevat de volgende IBS’en (vakken): IBS Boerderij, IBS Asiel, Pension & Kennel, IBS Recreatiepark en IBS Dierenspeciaalzaak. In de IBS Dierenspeciaalzaak wordt de eerste stap gezet naar het ondernemen. Hier start je kennis over het economische stuk van de opleiding. Vervolgens krijg je in leerjaar 2 de IBS’en: IBS de Fokker, IBS de Trainer en IBS de Bedrijfsleider en in leerjaar 3 de IBS de Ondernemer. De IBS’en spreken voor zich. Bij de IBS’en de Fokker en de Trainer wordt er diergerelateerde kennis behandeld. Bij de IBS’en de Bedrijfsleider en de Ondernemer ga je dieper op de economische kennis in; hoe start ik een bedrijf op, welke zaken komen er bij kijken als bedrijfsleider, hoe stuur ik mensen aan, hoe maak ik een inkoopplan, hoe werf ik nieuwe klanten, etc.

Op welke manier vind ik een geschikt stage bedrijf?
Via de website: www.stagemarkt.nl kun je via het juiste crebo van de opleiding een geschikt stagebedrijf zoeken. Als student ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikt stagebedrijf. Uiteraard word je hierin begeleid door de docenten.

Regelen jullie de stage (BPV) of moeten we dat zelf regelen?
De student is zelf verantwoordelijk voor het regelen van een stage. Wij denken mee met de studenten en we ondersteunen waar het mogelijk is. Maar de student onderneemt de actie op bellen, mailen of langsgaan.

Hoe moeten studenten een stage vinden, zeker in deze lastige corona-tijd?
De diersector is altijd al een sector geweest waarin de kans op werk redelijk laag is. Voor stages geldt dat er een matige tot gemiddelde kans is om een plek te vinden (afhankelijk van de regio). Dat betekent dat studenten hun best moesten doen om een stage te vinden. Studenten kunnen via www.stagemarkt.nl bedrijven zoeken die erkend zijn voor onze opleiding (onder nummer 25576). Als zij op tijd beginnen met zoeken, lukt het eigenlijk altijd om een stage te vinden.

Is het erg dat ik geen biologie in mijn vakkenpakket heb gehad?
Nee, het is geen probleem. We merken wel dat sommige studenten makkelijker bepaalde theorie opnemen omdat ze dit tijdens biologie gehad hebben.

Wat voor dieren zijn er allemaal op het Helicon aanwezig?

 • Zoogdieren zoals konijnen, cavia’s, chinchilla’s, hamsters, gerbils, degoe’s, muizen en ratten.
 • Herpeten (reptielen en amfibieën) als een baardagaam, rode rattenslang, reuzepad en nog veel meer.
 • Meerdere aquaria met verschillende soorten tropische vissen.

Hoeveel praktijkuren zijn er met de dieren?
Elke periode vinden 1 of 2 IBS’en plaats. Dit is een vak waarvoor je een theorietoets, project en praktijktoets afrond. De praktijkuren zijn gemiddeld per IBS 3 uur in de week.

Hoe zien de lessen er nu uit met een deel online en een deel fysiek?
We plannen voor elke klas een aantal dagen waarop er fysiek les wordt gegeven op school en een aantal dagen waarop er online les wordt gegeven. In deze online lessen zit een afwisseling tussen zelfstandig werken aan opdrachten, voorbereiden op de fysieke lessen op school en gesprekken met je coach. We proberen online colleges te voorkomen. Die info willen we in korte, vooraf opgenomen filmpjes delen, of in een fysieke les op school. De praktijklessen zijn nu gewoon op school (met verplicht mondkapje).

Met hoeveel studenten zit je in een klas?
In een klas zitten zo’n 24 tot 30 studenten.  

Krijg je een mentor?
Ja, elke klas krijgt 1 of 2 mentoren. Hier op het Helicon noemen wij deze docenten coaches. Zij zullen je begeleiden tijdens je schooljaar. Elk schooljaar kan je een andere coach krijgen.  

Sluit de praktijk, theorie en de project van de betreffende IBS op elkaar aan?Gedurende de theorielessen wordt er een basis van kennis gelegd die ook ingezet kan worden gedurende de praktijklessen en het project. De kennis en ervaringen die gedurende de praktijklessen worden opgedaan kunnen ook weer bijdragen in de theoretische lessen of bij het maken van het project.

Heb ik speciale kleding voor de praktijklessen nodig?
Ja, vanuit de helicon krijg je 1 Helicon-polo, deze ben je verplicht te dragen gedurende de praktijklessen. Helicon biedt ook de gelegenheid om truien, jassen en extra polo’s van Helicon aan te schaffen op eigen kosten. Voor de boerderij praktijklessen wordt er verwacht dat je een werkbroek of overall draagt, met werkschoenen. 

Eco en wildlife

Veelgestelde vragen

Met hoeveel studenten zit je in je in een klas?
In een klas zitten ongeveer 20 studenten.

Krijg je een coach (mentor)? 
Ja, elke klas krijgt 1 of 2 coach(es). Zij zullen je begeleiden tijdens je schooljaar en het eerste aanspreekpunt zijn voor jou als student en je ouders en/of verzorgers.

Heeft het melden van mijn ADHD (of autisme, dyslectie, depressie etc.) invloed op mijn toelating tot de opleiding?
Nee. Het is juist heel erg belangrijk dat je dit meldt. Wij kunnen dan op school direct starten met de gewenste zorg begeleiding. Het niet melden hiervan geeft vaker een moeizame start met je opleiding.

Is het erg dat ik geen biologie in mijn vakkenpakket heb gehad?
Nee, het is geen probleem. We merken wel dat sommige studenten makkelijker bepaalde theorie opnemen omdat ze dit tijdens biologie gehad hebben.

Hoe ziet het jaarrooster eruit binnen de opleiding?
Je opleiding bestaat uit twee leerjaren. Elke leerjaar is opgebouwd uit ongeveer 40 schoolweken, daarvan loop je ongeveer 10 weken per leerjaar stage. Elke periode (10 weken) krijg je een nieuw lesrooster.

Hoeveel lesuren krijg je per week en tot hoe laat duurt een schooldag?
Gemiddeld krijg je zo’n 25 klokuren les per week. Dit zijn vakgerichte lessen, ondersteunende vakken als Nederlands, rekenen en coachlesuren. Lesuren kunnen worden gepland vanaf 8:30 uur t/m 17:30 uur. Meestal eindigt een lesdag om 15:30 of 16:30 uur, en er zijn altijd wel dagen tussen dat je vroeger klaar bent, of iets later begint.

Welke vakken krijg je de opleiding Eco en wildlife?
Je krijgt vakken zoals ecologie, biotopen van de wereld,, diergedrag, herintroductie van dieren, natuurbeheer, natuurwetgeving, dierethiek, evolutie Maar ook loopbaan en burgerschap, didaktiek, (natuur-)educatie en communicatie.

Zit er variatie in de lesvakken?
Per jaar zijn er 3 periodes waarin we een beroep centraal stellen. Daarmee krijg je dus iedere periode nieuwe en andere specialisatievakken. Iedere periode wordt aan het einde afgetoetst door middel van een toets op jouw nieuw opgedane kennis, maar ook een toets hoe jij in de praktijk werkt.

Hoeveel praktijk komt er in de opleiding aan bod? 
Er zijn veel praktische lessen op verschillende toffe locaties en ook worden er veel excursies georganiseerd.

Hoe zien de lessen er nu uit met een deel online en een deel fysiek?
We plannen voor elke klas een aantal dagen waar fysiek les wordt gegeven op school en een aantal dagen waar online les wordt gegeven. In deze online lessen zit een afwisseling tussen zelfstandig werken aan opdrachten, voorbereiden op de fysieke lessen op school en gesprekken met je coach. De info willen we in korte, vooraf opgenomen filmpjes delen, of in een fysieke les op school. De praktijklessen worden fysiek aangeboden. Op school dragen we een mondkapje.

Werk ik veel individueel of is er veel samenwerking?
Het is een mix van beiden. In het mbo moet elke student uiteindelijk individueel examen doen. Maar samenwerken is een belangrijke competentie in de beroepspraktijk, dus wij stimuleren en beoordelen in de opleiding ook het groepswerk.

Hoe vaak per jaar loop je stage?
Je loopt ieder jaar één periode van 10 weken stage.

Mag ik twee (of meer) keer op eenzelfde bedrijf stage lopen?
Het zou mogen, maar liever niet. Ons advies is om elke stageperiode in te vullen op een ander stage bedrijf. Op deze manier krijg je een zo’n een goed mogelijk beeld van het werkveld.

Regelen jullie de stage (BPV) of moeten we dat zelf regelen?
De student is zelf verantwoordelijk voor het regelen van een BPV. Wij denken mee met de studenten en we ondersteunen waar het mogelijk is. Maar de student onderneemt de actie op bellen, mailen of langsgaan.

Wat zijn de doorstroommogelijkheden na de opleiding?
Je kunt na de opleiding doorstromen naar veel verschillende opleidingen. Denk hierbij aan HBO opleidingen als diermanagement, Bos- en natuurbeheer, kust- en zeemanagement of Toegepaste biologie. 

Is de school gemakkelijk te bereiken met het OV?
Ja, de school ligt centraal in het land op 5 minuten afstand van het station van Geldermalsen.

Is er een kantine op school?
Er is een kantine op school waar je verschillende broodjes en etenswaren kan halen.

Hoe is de relatie tussen leerlingen en docenten?
Er is veel persoonlijk contact.en persoonlijke aandacht voor de studenten. De docenten kennen je bij naam en er is een goede band tussen de student en docent.

Teelt: Glastuinbouw, Boomkwekerij en Fruitteelt

Met hoeveel studenten zit je in je in een klas?
In een klas zitten maximaal 25 á 30 studenten. 

Krijg je een coach (mentor)?
Ja, elke klas krijgt een mentor. De mentor begeleidt je tijdens het schooljaar en is het eerste aanspreekpunt voor jou als student en je ouders en/of verzorgers.

Heeft het melden van mijn ADHD (of autisme, dyslectie, depressie etc) invloed op mijn toelating tot de opleiding?
Nee. Het is juist heel erg belangrijk dat je dit meldt. Wij kunnen dan op school direct starten met de gewenste zorg en/of begeleiding. Het niet melden hiervan geeft vaker een moeizame start met je opleiding.

Is het erg dat ik geen biologie in mijn vakkenpakket heb gehad?
Nee, het is geen probleem. We merken wel dat sommige studenten makkelijker bepaalde theorie opnemen omdat ze dit tijdens biologie gehad hebben.

Wat is het verschil tussen een BBL en een BOL opleiding? 
BBL staat voor Beroeps Begeleide Leerweg, wat betekent dat je zowel op school leert, maar ook op een leer-werkbedrijf. Praktisch heb je 1 dag in de week school en minimaal 3 dagen werkt en leert op een praktijkbedrijf.

BOL staat voor Beroeps Ondersteunende leerweg. Dit betekent dat je 4 dagen op school bent en 1 dag stage loopt.

Hoe ziet het jaarrooster eruit binnen de opleiding?
Niveau 2 bestaat uit twee leerjaren.
Niveau 3 en 4 bestaan uit drie leerjaren.
Elke leerjaar is opgebouwd uit ongeveer 40 schoolweken, Iedere 10 weken krijg je een nieuw lesrooster.

Voor de BBL studenten die de specialisatie boomteelt hebben gekozen, is het jaarrooster afwijkend. In dit jaarrooster wordt rekening gehouden met de drukke perioden op het leer-werkbedrijf.

Ik ga een BOL opleiding volgen. Hoeveel lesuren krijg je per week en tot hoe laat duurt een schooldag?
Gemiddeld krijg je maximaal 25 klokuren les per week. Dit zijn vakgerichte lessen, ondersteunende vakken als Nederlands, Engels en rekenen en mentoruren.
Lesuren kunnen worden gepland vanaf 9:00 uur t/m 17:00 uur. 

Wat is een IBS?
IBS staat voor ‘Integrale Beroepssituatie’. Het is de vorm waarin wij onze lesstof in meer samenhang aanbieden. Bijvoorbeeld IBS Teeltvoorbereiding, of IBS Duurzame teelt. We hebben dus geen beroepsgerichte vakken. Elke IBS bestaat gemiddeld uit 10 lesweken. Aan elke IBS zitten doelen gekoppeld die je moet bereiken. Aan het einde van een laat je zien dat je de leerdoelen hebt behaald. Dit gebeurt in drie onderdelen: Kennistoets, Praktijk en Product.

Hoeveel praktijk komt er tijdens de opleiding aan bod?
Je gaat in het eerste leerjaar kennis maken met de praktijk. Denk aan boerderijdieren en dieren in recreatieparken. De praktijkuren zijn gemiddeld 3 uur per week. Praktijk vindt plaats in onze praktijklokalen en op bedrijven. Ook ga je in elk leerjaar minimaal 10 weken stage lopen, waarbij je praktijkervaring op doet.

Werk ik veel individueel of is er veel samenwerking?
Het is een mix van beiden. In het mbo moet elke student uiteindelijk individueel examen doen. Maar samenwerken is een belangrijke competentie in de beroepspraktijk, dus wij stimuleren en beoordelen in de opleiding ook het groepswerk.

Heb ik speciale kleding voor de praktijklessen nodig?
Voor de praktijklessen op de vakdag wordt verwacht dat je rekening houdt , met werkschoenen.

Hoeveel keuzedelen mag ik kiezen?
In je opleiding zitten 2 keuzedelen voor niveau 2 en 3 keuzedelen voor niveau 3 en 4 die je moet volgen. Wij bieden een aantal keuzedelen aan, waaruit je kunt kiezen. De mentor informeert je over welke keuzedelen dit zijn.

Op welke momenten loop ik stage?
Een BOL student loopt in de eerste twee studiejaren 1 dag stage in de week (lintstage). Aan het einde van het laatste blok loop je 5 weken iedere dag stage (blokstage).
In jaar drie start je met een blokstage van 10 weken, daarna volgt een lintstage.
De bedrijven waar je stage loopt moeten erkende leerbedrijven zijn.

Mag ik ook in het buitenland stage lopen?
Jazeker, dit juichen we alleen maar toe. Uiteraard zijn we nu nog afhankelijk van de situatie rondom corona en mag een student alleen maar in het buitenland stage lopen als het land als ‘groen’ erkend is.

Mag ik twee keer (of vaker) op eenzelfde bedrijf stage lopen?
Het zou mogen, maar liever niet. Ons advies is om elke stageperiode in te vullen op een ander stage bedrijf. Op deze manier krijg je een zo’n een goed mogelijk beeld van het werkveld.

Regelen jullie de stage (BPV) of moeten we dat zelf regelen?
De student is zelf verantwoordelijk voor het regelen van een stage. Wij denken mee met de studenten en we ondersteunen waar het mogelijk is. Maar de student onderneemt de actie op bellen, mailen of langsgaan.

Zorg en begeleiding op school

Kan ik begeleiding of specifieke zorg krijgen op school? 
Dit is afhankelijk van je hulpvraag en ondersteuningsbehoefte. Als je bij ons op school start met een opleiding, kun je in gesprek met een zorgcoördinator, waarbij je aangeeft waar je tegenaan loopt. Vervolgens kijkt het zorgteam welke hulp passend voor jou is. 

Wat kan het zorgteam voor je betekenen? 
Het zorgteam kan ondersteuning bieden als je een specifieke hulpvraag hebt. Ook is er een begeleidingscentrum waar je terecht kan voor kortdurende begeleiding bij het plannen en organiseren van je werk, of ondersteuning bij vakken zoals rekenen en Nederlands. 

Wordt er rekening gehouden met mijn dyslexie/dyscalculie?
Ja. Als je een officiële verklaring inlevert bij het zorgteam, kunnen we afspraken met je maken over de faciliteiten die jij nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan tijdverlenging of, indien nodig, een voorleesprogramma. Bij Helicon werken we met Claroread als voorleesproggramma.

Deel deze pagina opDelen